Helperworkshop, VDH Kochertal Tyskland -13-14 Juni 2015
Den 13-14 Juni arrangerade RSV2000 Tyskland

en utbildning för skyddsfiguranter med Helmut Raiser som instruktör. Vi, Mikael Larsson och Nicklas Björkblom bestämde oss för att åka ner till den lilla orten Ingelfingen och delta på seminariet. Resan var på dryga 160 mil enkel väg men det var helt klart värt timmarna i bilen.

De två dagarna startades med teori på förmiddagen och praktik efter lunchen som serverades på träningsplatsen. Fokus låg framförallt på att hitta en balans i träningen mellan drift och teknik.


Vi gick också igenom växlingar mellan lydnad, byte, aggression och vad det innebär med konflikter och hur det ska hanteras.
Helmut lägger ett otroligt engagemang på att utbilda alla i både teori och praktik. Innan hundarna togs ut fick alla träna på kroppsspråk och teknik i figurantarbetet, det gjordes på en människa som fick agera hund. På plats fanns allt från nybörjare till väldigt erfarna hundförare och figuranter.

Det praktiska arbetet fortsatte till ca 19.00 på kvällen och jag tror att alla inblandade kände som oss, väldigt nöjda, trötta och mycket ny information som ska sorteras i huvudet. Man tar med sig den nya kunskapen hem och det ger en liten nytändning i träningen.